Kysnutý koláč
Recept na tento koláč mám z knihy Varenie a Rawenie od Fragipani. Síce som ho trochu pozmenila, avšak stále je to on :)
Kvások
- 20 g droždia,
- 150 ml rastlinného mlieka,
- štipka kokosového cukru,
- 2 PL pomletých ľanových semiečok,
- 60 ml vody,
- 200 g pohánkovej múky,
- 100 g špaldovej múky,
- 30 g škrobovej múky alebo kukuričného škrobu, alebo prášku do pečiva,
- 3 PL kokosového cukru,
- 50 ml kokosového oleja na varenie,
- 3 PL kokosovej múky alebo na jemno pomletého kokosu,
- 3 PL kokosového cukru,
- 1 PL kokosového oleja,
- 1/2 ČL vanilky a/alebo mletej škorice,
Postup:
Ako prvé si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka rozdrobíme čerstvé droždie, pridáme štipku cukru a necháme minimálne 10 minút odpočívať.
Do druhej misky si pripravíme ľanovú zmes. Pomelieme ľanové semienka a zmiešame ich s vodou. Pripravenú zmes necháme minimálne 10 minút odpočívať.
Vo veľkej miske zmiešame všetky suché ingrediencie. Potom pridáme ľanovú zmes, kvások a kokosový olej (pozor musí byť v tekutom stave). Následne cesto poriadne vymiešame, potom ho necháme minimálne 30 minút odpočívať a kysnúť. Nezabudnite ho prikryť utierkou.
Posýpku si pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií na posýpku v menšej miske.
Stredne veľký plech (alebo dva menšie, ako som to urobila ja) vymastíme alebo vystelieme papierom na pečenie. Potom naň rovnomerne dáme kysnuté cesto (buď ručne alebo jemným rozvaľkaním). Cesto ozdobíme vykôstkovaným ovocím a posypeme posýpkou.
Pečieme v rúre na 170 °C približne 30 minút. Dobrú chuť.
Komentáre
Zverejnenie komentára