Ľahký biely/pivový chlieb
- 1/2 kocky čerstvého droždia,
- 500 gramov pšeničnej múky,
- 100 ml piva (najlepšie kvasené, zvyšok sa minie pri práci), ak chceme čisto biely chlieb, môžeme pivo nahradiť rovnakým množstvom vody
- 2 kl soli
Do misky rozdrobíme droždie, pridáme 50ml vlažnej vody a necháme aspoň 5 minút odpočívať.
Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme soľ, pivo a 220 ml vlažnej vody. Ingrediencie vymiešame na hladké cesto ručným mixérom, najprv pri najnižších otáčkach, postupne na najvyšších. Pridáme rozrobené droždie a poriadne premiešame na poriadne pomúčenej doske. Vložíme do pomúčenej nádoby (ošatky) a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste, zakryté utierkou. Po hodine opäť cesto premiesime, vytvarujeme bochník a necháme kysnúť ďaľšiu hodinu.
Rúru predohrejeme na 250 stupňov (teplovzdušná 220). Chlieb vyklopíme na plech s papierom na pečenie a pečieme približne 25 minút na strednej priečke.
Tipy
Ako zistiť, že je cesto poriadne premiešané?
- Stlačíme prstom, keď sa cesto vráti do pôvodného stavu, je poriadne premiešané a môžeme ho nechať vykusnúť
Ako zistiť, že je cesto vykusnuté?
- platí presný opak ako pri premiešaní. Po stlačení prstom, by si malo cesto zachovať svoj stav.
- doba kysnutia sa môža meniť podla teploty, preto je hodina len orientačná.
Čo na chrumkavú kôrku?
- existuje viacero postupov ako dostiahnút chrumkavú kôrku:
- nechať chlieb po dopečení vychladnúť v odstavenej rúre (nezlaknite sa veľmi tvrdej kôrky, po vytiahnutí a o odstáti zmäkne)
- potierať slanou vodou počas pečenia (2x počas pečenia, 1x tesne pred vytiahnutím)
- vytvoriť paru pri pečení, tesne pred vložením nakysnutého cesta vložiť do rúry plech s vodou a necháme vytvoriť paru (zatiaľ som netestoval)
- prípadne len po dopečení vybrať z rúry a potrieť vodou a nechať vychladnúť
Galéria
Chlebík po premiešaní
chlebík po vykysnutí a pripavený na pečenie
výsledný produkt
Komentáre
Zverejnenie komentára