Dokument: Home + Tipy ako vie pomôcť planéte naozaj každý

Trošku starší dokument, z roku 2009, napriek tomu stále akuálny ako aj problémy v ňom načrtnuté.
V dokumente je na začiatku opísané ako vznikla planéta a život v nej, ako všetko spolu súvisí, je od seba závislé a vytvára harmonickú symbiózu. Dokument nám ponúka dych vyražajúce pohľady na našu planétu, úžasné prírodné scenérie. Následne sa dostáva k tomu, čo ohrozuje túto krásu - človek, jeho súčasné správanie, prístup k prírode, konzumný a sebecký spôsob života. Zobrazuje kam doviedla planétu naša činnosť, naše denno-denné správanie a čo jej reálne horzí ak nič nezmeníme.
Na konci je však daná ľuďom nádej s príkladmi vecí, čo sa dá robiť. Ako sa tomu dá vyhnúť. Napriek tomu to podľa mňa bolo urobené trošku nešťastne, lebo všetky príklady sú smerované skôr pre väčšie organizácie ako pre bežných ľudí. Mohli skôr dať návrhy ako môže prispieť k ochrane prírody a k záchrané planéty každý jedinec.
Keďže dokument dané návrhy neobsahuje, tak som sa rozhodla ich tu spísať, aby si ich každý po pozretí dokumentu mohol prečítať.

Základné príklady ako vie pomôcť naozaj každý:

  • Recyklovanie.  Slovensko je takmer na chvoste EU v prípade recyklovania. Pričom základné recyklovanie - papier, plast, sklo zváldne naozaj každý. Už sa predávajú aj špeciálne koše do domácnosti, ktoré majú tri priehradky. Takže všetky prípadné argumenty prečo nemôžete práve vy recyklovať sú len výhovorky. 
  • Používanie menej plastov. Dnes sú plasty všade, všetko sa dáva do plastov a z tohto dôvodu by sme sa ich mali snažiť, čo najviac obmedziť. Napríklad nie všetko počas nákupu v potravinách musí byť dané do sáčku, ktorý po príchode domov vyhodíme. Rovnako je to aj s nákupnými taškami, ktoré si nemusíme s každým nákupom kupovať. Osobne sa snažím, čo najmenej potravín dávať do sáčkov, snažím sa nosiť si vlastné. Ak už nejaký sáčok alebo nákupnu tašku z obchodu vezmem, tak sa ich snažím ešte využiť a nie po prvom použitý zahodiť. Myslite na to pri daľšom nákupe. 
  • Nevyhadzovanie odpadkov do prírody alebo zbieranie odpadkov nachádzajúcich sa v prírode alebo v okolí vašeho bydliska. Pravidelne, keď sme s priateľom v Tatrách a vidíme popri turistických chodníkov odpadky, tak ich zbierame a potom vyhodíme v meste. Rovnako každé mesto usporiadúva akcie na očistenie okolia, ktoré by samozrejme neboli potrebné keby sme nevyhadzovali odpadky do okolia. 
  • Podpora národného trhu a tým zanechávanie nižšej uhlíkovej stopy. Všetko, čo si kúpime v obchodoch a nebolo to vyrobené na Slovensku, sa sem muselo nejako doviesť. Dovoz z Brazílie alebo  Číny je škodlivejší pre prírodu ako dovoz vrámci Slovenska, či EÚ. Pričom to nie je len o uhlíkovej stope, ale aj o podpore národných trhov a o tom, že v EÚ sú príspejšie štandardy vo výrobe na rozdiel od takého Bangladéša. Z tohto dôvodu aj výroba v regulovaných krajinách je lepšia pre prírodu. Netvrdím, že je to ideálne, to vôbec nie, ale určite lepšie ako v už spomínanom Bangladéši alebo Kambodži.  
  • Nekupovať nepotrebné veci. Ak má už niekto dva zimné kabáty alebo troje zimné topánky, tak naozaj ďalšie nepotrebuje. Ak mám iphone7, ktorý je plne funkčný a mám ho len 1-2 roky, tak rozhodne nepotrebujem iphone X len preto, že chcem. Znížme náš konzumný spôsob života a tým pomôžeme nie len prírode, ale aj našej peňaženke.  
  • Zníženie konzumácie mäsa a živočíšnych výrobkov na 1-2x týždenne. Skutočne človek nemusí jesť mäso viac ako 1x týždenne, dokonca zníženie konzumácie mäsa zlepší zdravie. Pričom živočíšna výroba patrí k najväčším záťažiam a znečisťovateľom planéty. 
  • Neplýtvanie zdrojmi ako je pitná voda alebo elektrická energia. V tomto bode stačí začať s jednoduchými vecami, ako zhasnúť svetlo, keď ideme preč z izby, kúpiť si úsporné žiarovky a spotrebiče, vypnúť vodu počas umývania zubov alebo mydlenia tela a podobne. 
Aj malé kroky a zmeny pomôžu, ak ich začneme robiť všetci a postupne sa budeme zlepšovať. :) Tak hor sa do toho. 



Trailer na YouTube:





Odkazy:
Recenzia na CSFD: Home
Recenzia na IMDB: Home

Komentáre

Obľúbené príspevky